leeg

 

Welke materialen zijn geschikt voor grafmonumenten?*

Nederland heeft een zeeklimaat. Veel regen en andere nattigheid komt op ons af. Het gevolg hiervan is: alles buiten in weer en wind of onder bomen wordt na een tijd groen bedekt door mos en algen. Vorst in de winter doet de rest. Bij ontwerp van een duurzaam grafmonument probeer ik daar rekening mee te houden.

Kleur is vooral iets voor toepassing in schilderijen: een goed beeld met sculpturale kwaliteiten werkt met tonaliteit - schaduwwerking door reliëf - en kan alle mogelijke weersinvloeden met gemak aan.
Wilt u graag een mooie witte of roze steen? Of een kiest u liefst gepolijste graniet met opvallende kleuren? (Niet doen: kies groen - wees de problemen voor!) Mos op een ruw rotsblok is dan ook veel minder storend dan op een spiegelglad monument. Vooral in een zwart-wit foto kan de kwaliteit van een beeld afgelezen worden. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld veel reliëf in het werk, zoals pinakels, uitkragende sierlijsten, of met diepe kapsporen gebouchardeerde natuursteen. Zulke hoogte- en diepteverschillen zorgen voor een divers microklimaat. En in strijklicht voor kleurverschil. Deze monumenten worden niet voor niets op stedelijke erelijsten gekoesterd.

Twee met mos begroeide zwerfstenen
Twee bemoste zwerfstenen behouden ook groen hun kwaliteit.

 

We voeren in Nederland een voortdurende strijd tegen het water, ook uit de lucht: De lage landen worden niet alleen belaagd door rivier en zee: mist: condens en neerslag zijn eveneens een bron van nattigheid. Algen en korstmossen gedijen voortvarend in zo'n milieu. Ook op glanzend gepolijst graniet.

Q: Hoe nu daarmee om te gaan?
RE: 4x per jaar poetsen en schoonmaken of een alternatief: de juiste materiaalkeuze die door zijn eigen kwaliteiten overeind blijft in de natuur!

Voorstellen voor andere duurzame materialen dan het compromisloze hoog-glanzende graniet, bijvoorbeeld beton, glas, hardhout klasse 1 (met fsc-keurmerk) of keramiek voor grafzerken en grafmonumenten kunt u hierna vinden.

omhoog

natuursteen op een graf

- arduin of hardsteen - basalt - diabas - dolomiet - graniet - marmer - keien -

blauw-grijze Belgische hardsteen
Blauw-grijze Belgische hardsteen

 

Wordt het glimmende graniet of marmer op het graf of kiest u voor een ander materiaal? Men mag tegenwoordig namelijk best afwijken van de nog immer overheersende glanzende norm in het reguliere grafwerk.
Hoogglans? Dat betekent gedurig poetsen om die spiegelglans op uw zwarte graniet te behouden. Iets minder besmettelijk en veel fraaier is deze graniet indien mat 'gezoet'.

Ofwel kiezen voor een ontwerp dat juist mooi in de tijd mos-overgroeid veroudert: een ruwe zwerfsteen kan dan als basis of naamdrager dienen. Of ziet u een mooie gekapte struktuur op hardsteen (arduin) voor zich? Wat te denken van een penning van diabas of van beeld van groene dolomiet-natuursteen?

zie: natuursteen op een graf

Stageadres voor natuursteenbewerking

S-BB goedgekeurd stageadres: stageplaatsen beschikbaar voor aankomend steenhouwer, beeldhouwer, ontwerper in de leer. Docenten op zoek naar stagemogelijkheid voor leerlingen met ambachtelijke vaardigheiden? Neem contact op via telefoon of email!

omhoog

metaal voor buitenbeelden

- brons - cortenA-staal - koper - r.v.s. - zink -

Weervast cortenA staal bewerken (autogeen gloeien en buigen)
Weervast cortenA staal bewerken met de pit (autogeen)

 

In de natte jaargetijden komt dus snel forse mosgroei op vrijwel alle materialen. Aanzienlijk minder aangroei vindt plaats op beelden en elementen van zink of koper (cu) en brons (bevat 80% koper) omdat deze metalen giftig zijn voor veel algen.
Maar wie durft nog het (half)edelmetaal brons onbeheerd in de openbare ruimte van een begraafplaats te gebruiken? Welk metaal is een alternatief?

Hier kan rvs/roestvrijstaal/roestvaststaal voor buitenbeelden een een oplossing bieden.

Bij ontwerpen van een monument gebruik ik graag niet voor-de-hand liggende oplossingen. Bijvoorbeeld oranje-rood geoxideerd cortenstaal of weervaststaal zorgt voor eigenzinnige monumenten. De Tijd komt het patina van zulk een beeld alleen maar ten goede!

zie: metaal voor grafbeelden

omhoog

beton,hout en glas
Glas, hout, en beton voor grafbeelden(detail)

beton voor grafbeelden

Beton of kunststeen wordt meestal gegoten in een mal en krijgt dan de huid en vorm van deze mal mee. Beton: het klinkt misschien goedkoop maar de kosten van een eenmalig te gebruiken complexe bekistingsmal kunnen aardig oplopen.

zie: beton voor grafbeelden

glas op een graf

Een eenvoudige glasplaat met letters erin gezandstraald op een graf in een grindbed is zo nog geen beeld met ruimtelijke eigenschappen. Dat doen we dus niet. Glas kan wel bijvoorbeeld worden toegepast in de vorm van een glasapplicatie: middels het lijmen van meerdere lagen glas met epoxyhars is een dik blok glas als beeld meteen een stuk spannender.

zie: (gelijmd) glas op een graf

duurzaam hout als grafmateriaal

Hardhout klasse 1 is heel geschikt voor toepassing bij een grafmonument. Dit hout heeft geen behandeling nodig met losspringende verf of afbladderende vernis maar vergrijst met een natuurlijk patina. Zorg er wel voor dat het hout goed kan drogen, dus liefst iets boven het 'maaiveld' opstellen.

zie: hout als grafmateriaal

omhoog

keramiek (terracotta) op een graf

chinees terracotta leger (detail)
Chinees terracotta leger (detail)

Keramiek is een lokaal te vinden grondstof -in tegenstelling tot graniet. Het is gebakken klei, en wordt al duizenden jaren over de gehele wereld toegepast. Het is geschikt buitenmateriaal voor bestrating, dakpannen, huizen en natuurlijk ook voor grafmonumenten (denk aan het Chinese keizerlijke terracotta-leger).

zie: keramiek (terracotta) op een graf

 

***

* Uitsluitend met hoogwaardige materialen kan een robuust, slijtvast en duurzaam graf gemaakt worden!

 

grafmaterialen

 

natuursteensoorten.... •arduin of hardsteen.. •basalt.. •diabas.. •dolomiet.. •graniet.. •marmer.. •keien..

 

metaalsoorten.... •brons... •cortenA.. •koper.. •r.v.s... •zink...

 

andere materialen........ •beton... •glas.... •hout.... •keramiek..

 

varia.................. •letters en cijfers... •kindergraven.. •eenvoudige monumenten.. •extreme monumenten.. •natuur-begraafplaatsen. •De kunst van het gedenken.. •links...

 


Adres voor exclusieve, individuele en originele grafmonumenten en persoonlijke gedenktekens. Ambachtelijk vervaardigd.

Maarten Fleuren

 

glasapplicatie voor een grafmonument letters op een zwerfsteenblad van cortenstaal

voorbeelden van materialen voor een grafmonument

 

 

omhoog

 

home | voorbeelden | werkwijze | materialen | contact

 

wie is Maarten Fleurenhoe werk ik?kindergravenhardsteen/arduinbasaltdiabasgranietgroene dolomietzwerfstenenkeramiekbetonglashoutrvsweervast- of cortenstaalbronstekst zandstralen of parelstralenletters en cijfers hakken in steen letters snijden in houtschrijver/dichter Cees van Raak over grafkunst als toekomstig funerair erfgoedinteressante links

materialen voor graftekens

 

natuursteen
- arduin - basalt - diabas - dolomiet - graniet - hardsteen - marmer - keien/zwerfstenen

metaalsoorten -

koper - brons - zink - r.v.s. - corten-A-staal

divers
- glas - beton - hout - keramiek -

zie ook...
Xtreme graven - eenvoudige graven